Ergen Beyni


• Ergenlik çağındaki çocuklarınız aptalca hareketler yaptıklarında ve bu hareketleri niçin yaptıklarını bilmediklerini söylediklerinde şaşırmayın. Siz artık bunun nedenini biliyorsunuz. Bunu onlara da anlatın prefrontal loplarının henüz tam anlamı ile çevrim içi olmadığını söyleyin. Unutmayın ki, en akıllı, en itaatkâr, en uysal çocuklar bile ergenlik çağından "mezun olmadan" önce en az bir kere aptalca davranış sergileyecektir.

· Ergenlik dönemi prefrontal beyin bölgesinin tam kullanılamadığı ama ilkel beynimizi bir parçası olan amigdala’nın oldukça yoğun kullanıldığı bir dönem. Bu nedenle mesajlarımız önce amigdala bölgesi için olmalı sonra prefrontal beyin bölgesi için olmalı. Bu tarz bir iletişim ergenle daha sağlıklı iletişim sürdürülmesi açısından oldukça önemli olacaktır.

· Ergenin sizi zorlayan, kaygılandıran bir davranışı ortaya çıktığında önce 10 saniye durup derin nefes alıp ne mesaj vermek istiyorsak bu duraksamadan sonra mesajımızı iletmemiz en temel iletişim kuralımız olmalıdır.

Kitap bir çok bilimsel kavramı içerse de kim okursa okusun rahatlıkla verilmek istenen bilgileri anlayacaktır. Kitabı özellikle ortaokul ve lise düzeyinde çalışan öğretmenlerin, psikolojik danışmanların ve elbette anne babaların okuması yararlı olacaktır. İnsanı anlamanın günümüzdeki temel yolu genetik olarak insanı keşfetmek diğeri de insanı bilişsel olarak keşfetmektir. Psikoloji, gelişim ve öğrenme konularında artık sinirbilimin, nöropsikolojinin yaptığı araştırmaların hatırı sayılır ağırlığını hissediyoruz. Bu kitapta ergeni anlama noktasında sinirbilimden yola çıkarak günümüz bilimsel bakış açısını yakalamıştır.

Ergenlerin sınırlarını bilmenizi ve onlara destek olmak için neler yapabileceğinizi kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz. Kitap Ergenlik çağındaki çocuklara sinirlenmemeniz, sergiledikleri davranışlar karşısında hayrete düşmemeniz veya ellerinizi havaya kaldırarak pes etmemeniz için rahatsızlıklarının nelerden kaynaklandığını aktarıyor ve elbette çözüm yolları da gösteriyor . Bu kitabın içerdiği bilgilerin çoğu sizi oldukça şaşırtacaktır. Şaşkınlığınızın nedeni büyük ihtimalle ergenlerin sergiledikleri asi davranışları kontrol altında tutabileceklerini veya kontrol altında tutmaları gerektiğini düşünmenizden; duyarsız, öfke dolu veya dengesiz tavırlarını bilinçli bir şekilde sergilediklerini düşünmenizden; ve tavsiyelerinizi, isteklerinizi veya taleplerinizi duymayı kendi istekleriyle reddettiklerini düşünmenizden kaynaklanacaktır. Ergenlik çağındaki gençleri tam olarak anlayamamamıza neden olan sorunlar kısmen de olsa biz ebeveynlerden kaynaklanmaktadır. Onlara sıklıkla karışık mesajlar göndeririz. Ergenlik çağındaki çocuklarımız fiziksel olarak yetişkinlere benzemeye başladıklarında kızların göğüsleri olgunlaşmaya başladığında veya erkeklerin bıyık ve sakallan çıktığında onların akranlarımıza aynı sorumlulukları paylaşan birer yetişkin gibi davranmaları gerektiğini ve diğer yetişkinlere karşı sergilediğimiz tavırları çocuklarımıza karşı da sergilememiz gerektiğini düşünürüz. Çocuklarımız büyüyerek çocukluk dönemini geride bıraktıkça onlar üzerinde sahip olduğumuz fiziksel kontrolü yavaş yavaş yitiririz. Ergenlik çağına girdiklerinde onları kontrol etmek için sahip olduğumuz en iyi araçlar tavsiyede bulunma, açıklama yapma ve örnek olma yeteneklerimizdir.


Kısaca Kitaptan Öğrendiğim Birkaç Cümle;

. Ergenler gelişimlerinin, her şeyin tamamen yerine oturmadığı kritik bir safhasındadır ve bunu ne kadar iyi anlarsanız ve onlara anlatırsanız ergenlik yıllarını o kadar rahat atlatırsınız. Bu yıllar elbette ki pürüzsüz bir şekilde geçmeyecek ve arada bir saçınızı başınızı yolmak isteyeceğiniz zamanlar olacaktır. Bu gibi durumlarda aklınızdan çıkartmamanız gereken birkaç önemli konu bulunmaktadır:

• Ergenlik çağındaki çocuklarınız hata yaptıklarında onlara karşı hoşgörülü davranın ve onlarla hataları hakkında sakin bir şekilde konuştuğunuzdan emin olun.