Cahit Arf'ın ağzında kendi dönemindeki bilim insanlarının ve üniversitenin mevcut durumları: Üniversitede düzenli olarak haftalık araştırma seminerleri düzenleyen Arf, bilim âşığı birkaç genç öğretim üyesi dışında bu çalışmalara kimsenin ilgi göstermemesinden rahatsızdı.
“Öğretim üyesi arkadaşlarımız iyilerdi hoşlardı, ama çoğunun bilime dair öyle bariz bir ilgileri yoktu. Asıl hedefleri işte, profesör olmak, dekan olmak, senatoya girmek, rektör olmak gibi şeylerdi. Yani bilim peşinde değil, rütbe peşinde koşmak. Halbuki üniversite bilim yapmaya müsait haldeydi, Witt geldi, Blaschke geldi, Hasse geldi; başka pek çok insan gelip gittiler. Bunlar her geldiklerinde seminerler verirlerdi. Ben ise arkadaşlarımı yalvar yakar götürebiliyordum bu konferanslara, o kadar ilgisizlerdi yani. O yüzden, sıkılmaya başlamıştım epeydir; ‘artık bu işi bırakmanın zamanıdır’ dedim...”
Cahit Arf, maddi ve manevi anlamda giderek artan olumsuzluklar nedeniyle kendisini iyice huzursuz hissetmeye başlamıştı. Sonunda kararını verdi ve 1962 yılında emekliliğini istedi. Kurucuları arasında yer aldığı ve 1933’ten beri emek verdiği bu üniversiteden Arf'ın niçin ayrıldığını en iyi bilenlerden biri de Tosun Terzioğlu idi.
Prof.Dr. Cahit Arfın kendi zamanındaki akademisyenlerin bilime, bilimsel etkinliğe bakışı ile 2019'nun bilim camiasında değişen bir şey var mı? Times Higher Education Gelişmekte olan Ülkeler Üniversiteler Sıralamasına girdik diye davul zurna çalacağız nedeyse. Gelişmekte olan yani hala gelişmemişler sıralamasına girmişiz. Girdiğimiz sıralamada bile durumumuz tek kelime ile içler acısı. Gelişmemişler sıralamasının en çok gelişmişi bile olamamışız. Sabancı Üniversitesi 20’inci sıradan listeye ilk giren Türk üniversitesi. Ancak üniversite geçen yıl 18’inci sıradaydı. 26. cı sıradan listeye giren Koç Üniversitesi de geçen yıl 16’ıncı sıradayken, bu yıl 10 sıra birden kaybetti. Bilkent Üniversitesi ise 71’inci sıradan listeye girdi. Oysa üniversite geçen yıl 45’inci sıradaydı. Bilkent, 26 sıra birden düşmüş oldu. Boğaziçi Üniversitesi ise geçen yıla göre 17 sıra birden düşerek, Bilkent Üniversitesi ile birlikte 71’nci sırayı paylaştı. 10. sıra kaybeden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bu yıl 74. sırada kendini gösteriyor. Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması metodolojisi Eğitim, Uluslararası Görünüm, Sanayi Geliri, Araştırma ve Atıf olmak üzere 5 ana boyut ve 5 ana boyutu oluşturan 13 alt göstergeden oluşuyor. Tüm dünyanın yer aldığı üniversitelerin süperligi olan ilk 500 sıralamasındaki durumumuz ise: Sabancı Üniversitesi 351-400 bandında, Koç Üniversitesi 401 – 500 bandında, Bilkent, Boğaziçi ve Hacettepe Üniversiteleri 501 – 600 bandında, İTÜ ve ODTÜ 601 – 800 bandında, Anadolu, Atılım, Erciyes, Gebze Teknik ve İstanbul Üniversiteleri 801-1000 bandında, Akdeniz, Ankara, Bahçeşehir, Çukurova, Dokuz Eylül, Gazi, İYTE, Marmara, Ondokuz Mayıs, TOBB ve Yeditepe Üniversiteleri de 1001.Sabancı Ü. ve Koç Ü.dışında dünya liginde yokuz. Cahit Arf’tan bu yana değişen bir şey yok. Hala gelişmekte olan bir ülkeyiz.Yani gelişememiş...